torstai 15. huhtikuuta 2021

Deborah Spungen - Nancy


Deborah Spungenin Nancy kertoo railakkaasta, päihteihdentäyteisestä punkkarielämästä sekä seurustelusta Sex Pistolsin Sid Viciousin kanssa julkisuuteen nousseen Nancy Spungenin elämästä hänen äitinsä ja perheensä silmin. Kirjassa Nancyn elämän vaiheita kuvataan syntymähetkestä aina hänen kuolemaansa saakka (Nancy löytyi 20-vuotiaana hotellihuoneesta puukotettuna. Poikaystävä Sidiä syytettiin murhasta, mutta lopullinen totuus on jäänyt epäselväksi. Sid itse kuoli huumeiden yliannostukseen joitain kuukausia myöhemmin).

Nancy on ahdistava ja surullinen tarina häiriintyneestä (kirjan suomenkielisessä versiossa Nancystä käytetty termi) nuoresta tytöstä, jonka elämä on kirjaimellisesti syntymästä lähtien pelkkää kaaosta, ahdistusta ja pelkoa. Kertojana on lapsensa elämää hyvin läheltä seuranneen Nancyn äiti; tarinan motiivina on oikaista median antamaa kuvaa hemmotellusta, huumeiden käyttöön ajautuneesta rikkaasta tytöstä, jota "oli lupa" halveksia julkisesti. Äidin mukaan Nancyä ei koskaan ymmärretty, ja hän olisi tarvinnut asianmukaista hoitoa, jota ei koskaan saanut. Tarinassa on heti ensimetreiltä lähtien kohtalonomaista tuntua tapahtumien alkaessa edetä kohti vääjäämätöntä (= Nancyn varhaista kuolemaa).

---

Kuten jo ylle kirjoitinkin, lukukokemus on kohtalaisen ahdistava. Päihteet, huumeet, sekoilu, oikean ja väärän välisen rajan hämärtyminen, äidin huoli tyttärestään - monta vaikeaa teemaa yhden kirjan kansien sisään mahdutettuna. Olen itse sitä sukupolvea, että "Sid ja Nancy" on jo vähän tuntemattomampi kauhuparivaljakko (joskin olen ehdottomasti törmännyt heihin ja kuunnellutkin Sex Pistolsia), mutta uskon, että etenkin heidän tarinaansa median kautta aikanaan seuranneille Nancyn äidin versio on saattanut olla silmiäavaava.

Nancy mainitaan usein klassikkoteoksena, joka kaikkien kannattaa lukea. Ahdistavuudestaan huolimatta ymmärrän kyllä kirjan saanutta asemaa - tarina haastaa yleisen käsityksen huumeiden käyttöön ajautumisesta (huonot kotiolot, yksi kokeilu johtaa toiseen jne), ja antaa ongelmakäytökselle ja vaikeuksille uudenlaisia syy-seuraussuhteita. Se myös antaa uudenlaista ymmärrystä mielenterveys- ja päihdeongelmaisten läheisten kohtamiin haasteisiin ja vaikeisiin päätöksiin; joskus voi olla niinkin, että vaikka kaikkensa tekee rakkaansa puolesta, sekään ei riitä. Kyllä minäkin olisin valmis toteamaan, että tämä kannattaa lukea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti